8.7.2010

On Writing Well - William Zinsser

Kirjailija: William Knowlton Zinsser

Kuinka kirjoittaa hyvää tekstiä? Mitkä ovat kirjoittamisen yleisimmät sudenkuopat? Maailmassa on muutamia asiatekstin mestareita ja William Zinsserin on yksi heistä. Kirja on jokaiselle kirjoittamisesta kiinnostuneelle erinomainen työkalu. Lukemattomat toimittajat, kirjailijat ja muut tekstiä leipänsä eteen tuottavat ovat vuosien saatossa hyötyneet kirjan vihjeistä.  Luettuasi kirjan alat huomaamaan lehtien kolumnien heikkouksia ja ymmärtämään kuin vaikuttavaa tekstiä oikeasti luodaan. Kirjaa saa Suomesta lähinnä englanninkielisenä, mutta suosittelen kirjaa joka tapauksessa.

Zinsser määrittelee hyvän tekstin periaatteet seuraavasti:

  • The Transaction - mistä kirjoittamisessa on pohjimmiltaan kyse?
  • Simplicity - pieni on kaunista.
  • Clutter - roskasta eroon pääseminen.
  • Style - tyylin yhtenäisyys.
  • The Audience - kenellä kirjoitan?
  • Words - sanojen valinta.
  • Usage - sanojen käyttäminen.

Käytyään lävitse vaikuttavan kirjoittamisen periaatteet ja metodit kirja jakautuu kappaleisiin, joissa eri tyylilajien vaatimuksia tarkastellaan erikseen. Erilaisia asiatekstin muotoja on valtavasti. Business-teksti, huumori, urheilu, matkustaminen, henkilökuvat - kaikki ne vaativat omat niksinsä ollakseen tehokkaita. Kaikkiin niihin myös tarjotaan tuntuvia käytännön vinkkejä.

Zinsserin klassikko on itsessään loppuun asti hiottu timantti. Sen jokainen lause on huolella rakennettu. Se on täyttä asiaa kannesta kanteen ja kirjan kieli on helppoluista, lukuunottamatta kappaletta jossa käsitellään kirjallisuuskriitikon työtä - tässä kappaleessa Zinsser nimittäin briljeeraa koko osaamisellaan. Kirja juhlii nyt 30-vuotista taivaltaan, mutta se on pitänyt hyvin puolensa ajan hammasta vastaan. Osa kirjan käyttämistä esimerkeistä on suhteellisen vanhoja, mutta taidokas teksti on aina taidokasta tekstiä. Zinsserillä on tapana listata runsaasti esimerkkikirjailijoita, mutta joskus

Toimittajaystävääni lainaten, Zinsserin kirja on klassikko, joka pitäisi löytyä jokaisen asiatekstin kirjoittamisesta kiinnostuneen kirjahyllystä. Zinsserin ajatteluun pääse käsiksi lukemalla vaikkapa hänen tuotannosta poimittuja sitaatteja.

Voit ostaa kirjan "On Writing Well" - Bookplussan verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti