11.7.2010

Trick or Treatment? - Simon Singh & Edzard Ernst

Kirjailijat: Simon Singh & Edzard Ernst

Tiesitkö että homeopaattisessa lääkkeessä ei ole molekyyliäkään vaikuttavaa ainetta? Tai että nykytiedon valossa akupunktion vaikuttaa entistä enemmän plasebolta? Tieteen popularisoija Simon Singh ja maailman ensimmäinen vaihtoehtoisen lääketieteen professori Edzard Ernst valottavat tiedettä vaihtoehtoishoitojen takana. Kirja on kiehtova katsaus akupunktiosta, homeopaattisista lääkkeistä, yrttihoidoista ja kiropraktiikasta. Lisäksi kirjassa on liitteenä lyhyt tiivistelmä noin 30 muusta hoitomuodosta. Tietokirjoista kiinnostuneen on hyvä osata kieliä, sillä monet mielenkiintoiset julkaisut eivät koskaan käänny suomeksi; tämäkin kirja on saatavilla vain englanniksi ja ruotsiksi (Salvekvick och kvacksalveri: alternativmedicinen under luppen).

Kirjassa käydään järjestelmällisesti läpi neljä tunnetuinta ja laajimmassa käytössä olevaa hoitomuotoa. Akupunktio on tunnetusti ollut haastava kohde, sillä tuplasokkotestien tekeminen on hoidon kohdalla mahdotonta ja plasebokontrolloituja tutkimuksia on kyetty tekemään vasta hiljattain. Vaikka Rochesterin yliopiston tutkijat havaitsivatkin että akupunktiolla saattaa olla vaikutuksia kehon adenosiini-tuotantoon, mutta tutkimusten suuri skaala näyttäisi päätyvän puhtaan plasebon kannalle akupunktion vaikutuksia arvioitaessa. Mitään biologista perustaa akupunktion opille neulojen asettelusta ei ole.

Homeopaattiset lääkkeet ovat vaihtoehtoishoidoista ehkä viihdyttävimpiä. Kirja kuvailee seikkaperäisesti lääkkeiden valmistutavan ja monelle lukijalle selviää tässä vaiheessa että kyseiset valmisteet eivät sisällä yhtä ainoata molekyyliä vaikuttavaa ainetta. Lääkkeet kyllä auttavat moniin vaivoihin, mutta vain ja ainoastaa voimakkaan plaseboreaktion takia.

Kiropraktiikka on niin laajalle levinnyt hoitomuoto että monet eivät edes miellä sitä vaihtoehtoiseksi hoidoksi. Totuus kuitenkin on, että kiropraktiikka perustuu puhtaassa muodossaan yli sata vuotta vanhoihin oppeihin "elinvoiman virtauksessa olevista tukoksista". Tutkimusten mukaan kiropraktiikka voi kyllä helpottaa selkävaivoista kärsivien oloa, muttei poista ongelmia. Kiropraktiikka ei myös paranna mitään muita vaivoja - toisin kuin hoitoa tarjoavat selän manipuloijat usein väittävät. Lopulta burana ja liikunta on todettu täsmälleen yhtä tehokkaaksi hoidoksi, joskin 10 kertaa halvemmaksi. Perinteiseen hoitomuotoon ei myöskään sisälly halvauksen riskiä.

Yrttilääkkeet ovat kirjan ainoa osio, jolle näytetään osittain vihreää valoa. Monet modernit lääkkeet juontavat juurensa juuri luonnosta, mutta tästä voi toisaalta syntyä harhakuvitelma että suurin osa yrttilääkkeistä olisi jotenkin luonnollisia tai tehokkaita. Totuus on että vain harvat yrttilääkkeet toimivat, ja nekin usein heikommin kuin modernit hoitomuodot.

Kirjan lopussa esitellään lisäksi lyhyemmässä muodossa kolmisenkymmentä hoitomuotoa hypnoositerapiasta reikiin. Kirja oli häkellyttävän mielenkiintoinen luettava - jopa ruotsiksi - ja suosittelen sitä kaikille terveydestä kiinnostuneille.

Voit ostaa kirjan "Trick or Treatment?" - Bookplussan verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti