25.7.2010

Memo Extra - vinkkejä opiskeluun - Oddbjörn By

Voivatko blondi, parturi ja eläkeläinen opetella parissa päivässä 1000 piin desimaalia ja sitten muistaa oppimansa virheettömästi? Kyllä voi - tämä todistettiin Norjan televisiossa tehdyssä muistiennätyksessä. Oddbjörn By on norjalainen muistiekspertti, joka esittelee toisessa kirjassaan erilaisten muistitekniikoita opiskelun tueksi. Memo Extra on edeltäjäänsä käytännönläheisempi. Sen tekniikat on sovellettu juuri opiskelijoiden käyttöön.

Memo itse on yksinkertainen loci-tekniikka, jolla voit tehostaa oppimistasi visualisoimalla tärkeitä asioita kuvittelemalla ne jollekin tutulle reitille. Reitti voi kulkea vaikka kotioveltasi työpaikalle tai sitten voit tallentaa muistikuvia kulkemalla mielessäsi jossakin tutussa rakennuksessa. Sitten sirottelet muistettavat mielikuvat rakennuksen huoneisiin. Muistitekniikkaa on käytetty antiikin ajoilta lähtien ja siitä on hiottu hieno työkalu vuosien varrella. Memo toimii. Opin morseaakkoset varttitunnissa ja maailman 15 pienimpien valtioiden muistamiseen oikeassa järjestyksessä kului 10 minuuttia.

Onko tällaiselle muistitekniikalle käyttöä tosielämässä? Monen mielestä muistitekniikoiden käyttäminen on jotenkin huijausta tai menemistä sieltä missä aita on matalin. Totuus on kuitenkin, että ei ole mitään väliä kuinka professori on oppimansa päähänsä ahtanut kunhan tietoihin pääsee käsiksi halutessaan ja ne muistaa virheettömästi. Oddbjörn väittääkin, että keskivertomuistia ei erota hyvästä muistista mikään muu kuin hyvä tekniikka.

Monet hyvämuistiset ihmiset käyttävät visualisointia, assosiointia ja erilaisia loci-järjestelmiä täysin huomaamattaan. On kuitenkin hyödyllistä tuntea tekniikoiden toimintamekanismi. Tällä tavoin pääset ottamaan muististasi kaiken irti ja vältät tavallisia virheitä ulkoaopettelussa.

Muistaminen ei ole koskaan helppoa - tai tarkalleenottaen muistaminen on todella helppoa, mutta ulkoa opettelu on työlästä. Memo on todennäköisesti tehokkain tunnettu muistitekniikka, mutta sekin vaatii paljon keskittymistä ja valmistelua. Kun työnsä tekee kuitenkin ahkerasti ja paneutuu muutamiin perusasioihin on tekniikan käyttäminen suhteellisen vaivatonta. Tekniikan tuomat edut tenteissä, puheita pidettäessä ja kieliä opiskeltaessa ovat kiistattomat. Muistettavat asiat pysyvät mielessä pitkään ja niiden palauttaminen mieleen tapahtuu automaattisesti.

Tavallinen ulkoa opettelu on "pänttäämistä", jolloin konseptit jäävät leijumaan tyhjyyteen. Niitä ei ole ankkuroitu mihinkään. Jos muistitekniikan käyttäminen on mielestä työlästä niin pänttääminen vasta järjetöntä onkin! Muistin pakottaminen ei yksinkertaisesti toimi siitä syystä, että ihmismuisti ei toimi niin. Memon teho perustuukin juuri ymmärrykseen siitä, että ihmismuisti käsittelee asioita kuvina. Jos mielikuviin voi vielä liittää vaikkapa liikettä voimistuu muistaminen entisestään.

Itse jatkan Memon käyttämistä. Opiskelen runsaasti kieliä ja Memo tarjoaa helpotusta esimerkiksi kielioppien ja sanojen sukujen muistamiseen. Tästä kirjasta on hyötyä varmasti jokaiselle, joka ei entuudestaan tunne muistitekniikoita. Suosittelen Memo Extran ostamista, sillä Oddbjörn Byn edellinen kirja Memo oli kuivakampaa luettavaa. Memo Extran tekniikat on erikseen räätälöity tosielämän tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti