5.7.2010

Kuinka kuulijat vakuutetaan - Juhana Torkki: Puhevalta

Sanoilla on uskomaton valta. Legendan mukaan mestaripuhuja Ciceron voimakkaita sanoja pelännyt Mark Antony naulautti tämän kädet Roomalaisen puhujapöntön kylkeen. Moni tieteenala on kehittynyt viimeisen vuosisadan aikana jättiharppauksin, mutta vaikuttavan puhumisen taito hiottiin huippuunsa jo antiikin Kreikassa. Teologian tohtori Juhana Torkki selvittää kirjassaan Puhevalta, kuinka karismaattinen, liikuttava ja vetoava puhe rakennetaan. Hän siteeraa mestaripuhujia Demostheneestä Bill Clintoniin, mutta joukossa on myös runsaasti suomalaisia esimerkkejä retoriikan tuntemuksesta.

Kirjan mielenkiintoisinta antia ovat juuri sen runsaat esimerkit, joita Torkki huolellisesti ja mielenkiintoisesti analysoi. Torkki on kaivanut arkistojen kätköistä upeita helmiä. Osa niistä yllättää taidokkuudellaan, kuten edesmenneen Tony Halmeen avauspuhe eduskunnassa. Kirja esittelee toisaalta myös poliittisen puheen pimeää kääntöpuolta siteeraamalla suomalaisvaikuttajille tyypillistä kömpelöä asiatekstiä. Torkki kommentoi suomalaispoliitikkojen tahmeaa elekieltä taannoin Helsingin sanomissa.

Kirja on rakennettu miellyttävän nopeaksi lukea ja helpoksi omaksua. Kirjan rakenne on loppuun ajateltu ja kirjoitusasu hiottu. Opuksen luettuaan jäljellä on vain palava halu päästä käyttämään opittuja retoriikan taitoja!

Lue lisää Helsingin Sanomien arvostelusta: Juhana Torkista uusi Cicero. Torkki on myös kirjoittanut yhteistyössä Sami Miettisen kanssa neuvottelutaidon oppaan.

Voit ostaa kirjan "Puhevalta" - Bookplussan verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti