6.7.2010

Onnen tekijät - Richard Wiseman

Kirjailija: Richard Wiseman

Voiko onnellisuutta - ja onnekkuutta - tutkia tieteen menetelmin? Oxfordin ylipiston professori Richard Wiseman on todennäköisesti ensimmäinen tutkija, joka päätti selvittää millaisilla ihmisillä käy jatkuvasti hyvä tuuri. Wiseman oikeasti pystyi eristämään tällaisen ihmisryhmän ja hän kuvailee löytöjään kirjassaan. Mielenkiintoinen huomio oli, että onnekkaat ihmiset olivat usein onnellisia ja sama toisinpäin. Millaiset ihmiset siis onnistuivat aina kääntämään tilanteen edukseen?

Onnellisuus on tavallaan illuusio. Wiseman nimittäin havaitsi, että ihmisten tulotasolla, älykkyysosamäärällä tai muilla intuitiivilta tekijöillä ei ollut merkittävää vaikutusta ihmisten onnekkuuteen. Tuloksista sen sijaan selvisi nopeasti, että onnekkuus on enemmänkin luonteen laatu tai tietynlainen elämänasenne. Ensinnäkin onnekkaat ihmiset osoittautuvat yltiöpositiivisiksi ja erittäin sosiaalisiksi.

Yltiöpositiivisuus tarkoittaa tässä tapauksessa kirjaimellisesti Marco Bjurström -tyylistä naminami-asennetta. Wisemanin tutkimus paljasti että onnekkaat ihmiset eivät todellisuudessa kokeneet vähemmän vastoinkäymisiä kuin onnettomat ihmiset. He vain olivat niin positiivia ajattelussaan, että kykenivät kääntämään joka tilanteen jotenkin voitoksi. Autokolariin jouduttaan tällainen henkilö toteaisi, että "onneksi ei käynyt pahemmin".

Sosiaalisuudella Wiseman tarkoittaa avointa, rehellistä ja iloista ihmistä joka on aidosti kiinnostunut kanssaihmisistä. Tällainen ihminen gravitoi muita ihmisiä puoleensa. Fakta on että suurin osa elämän onnekkaista sattumista aukeaa muiden ihmisten kautta, puskan takaa. Sen takia ihminen joka pystyy verkostoitumaan vaikka kassajonossa kohtaa elämässä korkeammalla todennäköisyydellä onnekkaita avautumia.

Onnekkaat tilanteet luisuvat kuitenkin sivusuun ellei niihin osaa tarttua. Lopulta onnekas ihminen on siis sellainen, että hän ei välitä vastoinkäymisistä, hän hakee jatkuvasti kontaktia muihin ihmisiin terveellä tavalla ja lopulta myös uskaltaa tarttua tilanteisiin peloitta.

Omakohtaisesti Wisemanin kirja on ollut oikeasti elävää muuttava. Kirja avasi silmäni niin moniin elämän realiteetteihin, että olen pystynyt käsittelemään vastoinkäymisiä paljon tehokkaammin. Olen suositellut kirjaa läheisille ystävilleni varauksetta.

Arvostelun yläreunassa oleva linkki johtaa englanninkielisen kopion sivulle. Jos olet kiinnostunut seuraamaan Wisemanin liikkeitä tarkemmin voit lukea hänen Twitter-sivua.

Voit ostaa kirjan "The Luck Factor" - Bookplussan verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti