7.7.2010

Neuvotteluvalta - Sami Miettinen & Juhana Torkki

Juhana Torkin retoriikan oppikirja Puhevalta oli aiemmin arvostelussa Kirjaplaneetalla. Torkki kirjoitti myöhemmin neuvottelutaidon oppaan yhdessä sijoitusmaailmasta tutun Sami Miettisen kanssa. Neuvotteluvalta on melko pragmaattinen kirja. Se jakaa runsaasti käytännön vinkkejä kehonkielestä, äänenpainoista ja neuvottelijoiden roolijaosta lähtien. Kokenut neuvottelija saa oppaasta myös paljon irti, sillä kirjan käyttämät esimerkkitilanteet ovat konkareille helpompia käsittää.

Voit ostaa kirjan "Neuvotteluvalta" - Bookplussan verkkokaupasta.

Kirjan kantava - ja melko helposti omaksuttava - lähestymistapa neuvotteluun on jakaa neuvotteluvalta neljään voimaan:
  1. Valta: Auktoriteettia voi luoda monin eri tavoin. Tosiasia on, että valta antaa aina mahdollisuuden vaikuttaa neuvottelun lopputulokseen.
  2. Analyyttisyys: Hyvä neuvottelija ei tee päätöksiä tunteiden vain pohjalta.
  3. Sosiaalisuus: Pidettävyys ei ole sama asia kuin mielistely. Hyvä neuvottelija käyttää sosiaalisuutta ja huumoria hyväkseen olematta epäaito.
  4. Periaattellisuus: Hyvä neuvottelija on aina rehellinen ja pitkässä juoksussa neuvottelijan menestyksen tulee ratkaisemaan maine. Välistävetäjät eivät liike-elämässä menesty.
Kirjan lukemisesta on omalla kohdalla kulunut joitakin vuosia, mutta muistan edelleenkin yritysneuvotteluun lähtiessä ohjeen neuvottelijan avoimista ja suljetuista korteista sekä neuvotteluminimin merkityksen. Selvästikin opas on antanut minulle konkreettista osaamista ja itseluottamusta sekä neuvotteluihin että niihin valmistautumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti