24.1.2012

Oikean ruoan puolesta - Michael Pollan

Vasta pari viikkoa sitten arvostelin Michael Pollanin pikaoppaan, "Oikean ruoan ohjeet". Niteestä innostuneena tilasin Pollanin aiemmin julkaiseman täyspitkän kirjan, "Oikean ruoan puolesta" tai "In Defense of Food", johon Pollanin ohjekokoelma pohjautuu.

Pollan on tunnettu amerikkalainen toimittaja ja kirjailija. Hänen mieliteemojaan ovat ruoka, ruokaperinne, puutarhanhoito ja terveys. Kirjailijan laadukkaiden analyysien ja viihdyttävän kirjoitustyylin takia hänen kirjojaan on myyty laivakaupalla ympäri maailman.

Teollinen ruoka on kuuma puheenaihe länsimaissa. Käynnissä on jonkinlainen vastarintaliike. "Oikean ruoan puolesta" sopii ajan henkeen ja se on erinomainen kirja kaikille, jotka rakastavat hyvää ruokaa sekä arvostavat perinteitä.


Pollan käy kirjassa läpi niitä muutoksia, joita ruokajärjestelmämme on käynyt viimeisen vuosisadan aikana läpi. On kiinnostavaa lukea siitä miten ruoan tuotantomenetelmät ja ruokaan liittyvä lainsäädäntö on muuttunut jatkuvasti sallivampaan suuntaan. Suuntaan, jossa perinteiset ruoat ja raaka-aineet ovat jäänee taka-alalle. Tilalle ovat tulleet "ruoankaltaiset aineet".

Pollan kuvailee kuinka markettien hyllyt ovat tyhjentyneet perinteisistä raaka-aineista. Tilalle on tullut rasvaton kermajuusto, jossa ei ole kermaa eikä liiemmin juustoakaan. Ja hedelmäjogurtti, joka saa värinsä punajuuresta ja olomuotonsa ksantaanikumista.

Onko Pollanin näkemys oikeutettu? Onko "oikea ruoka" jotenkin uhanalainen tuote? Asian voi tehdä itselleen selväksi aika nopeasti kun pysähtyy tutkistelemaan marketin tuotteiden pakkausselosteita. Miksi leivässä on esimerksi guargamia.. en muista mummon käyttäneen sitä leipää tehdessään.

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton vaan jokainen voi pyrkiä parantamaan omaa ravitsemustaan panostamalla hieman vaivaa ja aikaa ruoanlaittoon. Kyllä niitä laadukkaita tuotteita marketeissa edelleenkin on. Ja osan tuotteista voi jokainen itse kasvattaa.

Michael Pollanin pyhä graalinmalja on ruokaperinne, josta hän ammentaa suuren osan viisauksistaan. Hänen argumenttinsa on yksinkertaisuudessaan, että perinteet jotka ovat muotoutuneet vuosisatojen ja tuhansien aikana, ovat varmasti parempia kuin mitä ravitsemustiedemiehet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kyhäilleet pimeissä tutkijankammioissaan. On nimittäin kiistämätön fakta, että ihmiset jotka seuraavat jotakin perinteistä ruokavaliota ovat yksinkertaisesti terveempiä verrattuna länsimaisella ruokavaliolla eläviin.

Mutta miksi tämä kirja kannattaisi lukea? Monet ovat nykyään niin vieraantuneita ruoan alkuperästä, että emme edes tajua kuinka keinotekoista ruokamme nykyään on. Monelle lukijalle kirja tarjoaa varmasti ahaa-elämyksen tai pienimuotoisen valaistumisen. Kirja pukee sanoiksi sen, mitä jokainen tuntee kävellessään supermarketin keinotekoisia käytäviä pitkin.

Suosittelen Pollanin kahdesta kirjasta juuri tätä pidempää versiota, sillä se sisältää lähes kaikki samat vinkit kuin "Oikean ruoan ohjeet", mutta se on samalla oikea kirja eikä vain muistilista. Tässä kirjassa Pollanin analyysi ja rakkaus hyvään ruokaan pääsee aidosti esille. Ja se on jostain syystä myös halvempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti