11.1.2012

Pieni suuri energiakirja - Jussi Laitinen


Asuminen ja energiankulutus ovat ilmastonmuutoksen, lain ja ajan hengen mukaan aihepiiri, johon kannattaisi tutustua. Olisiko tästä opuksesta apua?

"Pieni suuri energiakirja" tarjoaa kattavan tietopaketin energiataloudelliseen asumiseen napakasti kirjoitettuna. Kirjassa käsitellään mm. kaikki yleisimmät energian muodot, itsenäisesti tehtävät talon parannukset ja energiaan liittyvät peruskäsitteet.

Kirja käy läpi kaikki yleisimmät Suomessa käytetyt energian ja lämmön muodot ilmapumpusta aurinkokeräimiin ja pelletteihin. Yllättävän tiivistä paketista saakin hyvän yleiskuvan toteuttamiskelpoisista energiaratkaisuista omaa taloa ajatellen. Tietoa on juuri riittävästi kaltaiselleni perusjampalle.

Kirja varoittaa myös perinteisistä sudenkuopista. Monet erehtyvät luulemaan esimerkiksi sähkölämmitystä edulliseksi vaihtoehdoksi, sillä sähkölämmityksen asentaminen on niin helppoa ja halpaa. Sähkön hinta on kuitenkin jatkuvasti nousussa ja sähkölämmitteisen talon jalanjälki on yllättäen jopa hieman suurempi kuin öljylämmitteisen talon.Tiivis opas ei tarjoa aihepiiriin perehtyneelle kauheasti uutta, mutta itse löysin kirjasta käyttökelposia vinkkejä energian säästämiseksi ja tutustuin muutamiin uusiin lämmön lähteisiin kuten tyhjiöputkiaurinkokeräimiin. Vähintäänkin kirja toimii erinomaisena ponnahduslautana aiheeseen ja sen ei ole tarkoituskaan toimia yliopiston energiatekniikan oppikirjana vaan olla kansantajuinen tiedonlähde meille ei-insinööreille.

Laitisen sutjakka kirja on kirjoitettu etenkin omakotitalossa asuvien näkökulmasta, sillä kerrostaloasunnoissa omatoimisesti tehtävien muutosten määrä on melko rajallinen. Toisaalta jokainen hyötyy kirjan neuvoista jollakin tapaa. Yleinen ongelma energiankulutuksessamme kun on, ettemme yksinkertaisesti tiedä siitä tarpeeksi. Energiaa on niin helposti saatavilla, että sitä alkaa pitämään itsestäänselvyytenä.

Kyseessä on siis rautainen paketti helposti omaksuttavassa muodossa, jonka hätäisimmät lukevat yhdessä illassa. Hyödyllistä kirjaa haittaa lähinnä suolainen hinta - tällainen nide kun pitäisi jaella melkein joka taloon valtion toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti