10.1.2012

Oikean ruoan ohjeet - Michael Pollan

Luettuani Jonathan Safran Foerin kirjan "Eating animals", minulle muodostui sellainen kuva, että Michael Pollan on joku yletöntä lihansyöntiä kannattava jenkkikirjailija, koska Pollanin "Carnivors dilemma" esintyy Safran Foerin tekstissä useampaankin otteeseen. Kiinnostuksesta nappasin Pollanin kirjan Sokkarin alennusmyynneistä kouraani ja huomasin, että mies on itseasiassa poikkeuksellisen järkevä kaveri.


Pollanin kirja "Oikean ruoan ohjeet" kokoaa 64 vinkkiä, ohjetta ja nyrkkisääntöä, joiden avulla jokainen voi helposti parantaa omaa ravitsemustaan ja terveyttään. Ohjeiden tarkoituksena on tehdä syömisestä hauskaa ja terveellistä ilman vouhotusta tai pelkoja huonosta ruokavaliosta.

Ravitsemuksesta on tullut viime vuosina uskomattoman vaikeaa. Täytyy tuntea proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit. Vitamiinit, mineraalit, hivenaineet, antioksidantit, fytokemikaalit ja flavonoidit. Nostaako kananmuna kolesterolia vai laskeeko se sitä? Onko voi hyvästä vai pahasta? Rasvaton maito vai rasvallinen maito vai eikö maitoa ollenkaan?



Ei ihme, että suurin osa ihmisistä nostaa kädet suosiolla pystyyn ja ostelevat umpimähkään mitä sattuu. Lopputuloksena kauppakassi pursuaa teollisesti valmistettuja ruokia ja jalostettuja tuotteita, eikä ihme, että terveytemme rapistuu.

Pollanin periaatteet ovat aivan toisenlaiset. Pääpaino ei ole yksittäisissä raaka-aineissa tai ravintoaineissa vaan maalaisjärjessä ja ruokaperinteissä. Kirjassa ei lue, että "syö lisää omega-3:ia" tai "syö lisää bataattia, sillä siinä on 5-DHEA:ta", toisin kuin nykyään on tapana. Lähes kaikki kaupan terveyskirjat perustelevat väitteensä juuri edellisellä tavalla.

"Hedelmät ovat terveellisiä, koska niissä on C-vitamiinia." Pötyä, sanoo Michael Pollan. Hedelmät ovat terveellisiä, koska ne ovat hedelmiä. Ne pursuavat tunnettuja, sekä tuntemattomia ravintoaineita, jotka vaikuttavat yhteistoiminnassa kehossamme meille tuntemattomilla tavoilla. Miksi muuten appelsiinin syöminen olisi terveellisempää kuin sen mehun juominen - tai C-vitamiinitablettien nappailu? Tämän takia kannattaa unohtaa kaikki hömpötys yksittäisistä raaka-aineista jonakin ihmedieettinä ja sen sijaan syödä hyvää, konstailematonta ja puhtaista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Näin siis Pollanin mielestä, mutta yhdyn miehen näkemykseen aivan täysin.

Kirjan vinkit ovat erinomaisia ja helppoja. Esim. "älä osta aamiaismuroja, jotka vaihtavat maidon väriä" tai "älä osta mitään, mitä isoisoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi" tai "älä osta mitään, minkä ainesosia et osaa lausua tai et voi kuvitella miltä se näyttää". Tällä tavoin kengänpohjaa muistuttavat kevytjuustot ja xantaanikumilla valmistetut rasvattomat jogurtit lähtevät ruokavaliostasi kuin leppäkeihäs - ja siitä tulee yllättäen paljon terveellisempi.

Ainiin - entäpä se lihansyönti? Toisin kuin kuvittelin Safran Foerin kirjan perusteella, Pollan kannattaakin lihansyöntiä vain erityistapauksissa, kuten juhlissa. Hänen mukaansa kun lihaa syödään, sen kannattaisi olla jotain erityistä ja sen ohella pitäisi tarjota myös vihanneksia ja kasviksia.

Kirja on todella tiivis. Niin tiivis, että sitä ei oikein pidä edes kirjana. Alkuun ajattelin, että nyt minulta on huijattu 10 euroa, mutta sitten tajusin, että kirjan ohjeet ovat 64 parasta, yksinkertaisinta ja järkeenkäyvintä ruokaan liittyvää ohjetta pitkään aikaan. Ne auttavat sinut eroon teollisesti tuotetusta ruoasta ja tuovat ilon takaisin illallispöytään.

"Oikean ruoan ohjeet" on tavallaan jatko-osa tai tiivistelmä Pollanin aiemmin julkaistusta täyspitkästä kirjasta "Oikean ruoan puolesta" ja se selittää kirjan tiiviin esitystavan. Nopealukuisena se sopii erinomaisesti ihmisille, jotka haluavat tietää enemmän terveellisestä ruokavaliosta, mutta eivät ole halukkaita kahlaamaan kirjastoa läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti