21.1.2012

Miljoonahuijarit: Suurpetkuttajien värikäs historia - Kari Nars

Harva uskoo ensikuulemalta, että Eiffelin torni on aikoinaan onnistuneesti kaupattu pariisilaiselle romukauppiaalle romumetallina. Huijauksen uhri oli tapauksesta niin häpeissään, ettei hän edes kehdannut tehdä rikosilmoitusta. Tämä ja kymmenkunta muuta historiallista huijausta esitellään Kari Narsin kiitosta keränneessä kirjassa "Miljoonahuijarit".

Kari Nars on koonnut kansainvälisesti ja kotimaisesti kiinnostavia huijaritarinoita yksiin kansiin. Yllä mainitun Victor Lustigin huijauksen lisäksi kirjassa esitellään mm. Gregor McGregorin klassinen huijaus, jossa mies möi valtauksia ja tekaistuja seteleitä olemattomaan paratiisivaltioon. Toinen klassikko on Charles Ponzin - miehen, jonka nimi tunnetaan synonyyminä pyramidihuijauksille - värikäs elämäntarina.Suomalaisittain erittäin kiinnostavia huijauksia ovat 1900-luvun alkupuolella tapahtunut suuren luokan petos, jossa pankinjohtaja muilutti pankkiholvista 63 miljoonaa markkaa. Summa vastasi 10% Suomen valtion senaikaisesta budjetista, joten kyseessä on ihan aimo tukku kahisevaa! Kaikilla edelleenkin tuoreessa muistissa oleva WinCapita -huijaus on kirjassa mukana myös.

Kirjan pisin kappale käsittelee Bernie Madoffin valtavaksi paisunutta huijausta, joka paljastui vasta pari vuotta sitten. Madoff onnistui keräämään häkellyttävät 65 miljardia dollaria yli kahden vuosikymmenen aikana. Madoff sai huijauksestaan mojovan 150 vuoden vankeustuomion.

Sain kirjan jouluna ja luin sen parissa päivässä kannesta kanteen. Opus onkin kirjoitettu tiiviiseen muotoon, joten kärsimättömätkin lukijat selviävät koitoksesta varmasti. Kirjan kieli on hauskaa ja helppolukuista. Koska kirja koostuu useammasta kappaleesta sitä voi mukavasti lukea vaikkapa yhden tarinan illassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti