8.1.2012

Luontovuosi - 365 havaintoa Suomen luonnosta - Juha Laaksonen

Vanhempieni pöydällä lojui kinnostavan näköinen kirja. Otin sen kouraani ja siinä sitten vierähtivätkin seuraavat pari tuntia kuin siivillä.

Juha Laaksosen "Luontovuosi" on kirja, johon Laaksonen on kerännyt 365 tarinaa, havaintoa ja faktaa luonnosta. Juttuja koristavat upeat värikuvat, joita Laaksonen on napsinut vuosien varrella. Kirjan luettuaan tuntuu siltä, että Laaksonen on käynyt koluamassa läpi jokaisen nurkan Suomen luonnosta ja törmännyt melkein kaikkii mahdollisiin eläimiin.


Kirjan jutut ovat lyhyitä, parin kappaleen mittaisia tarinoita luonnosta. Vähän niinkuin tapakset ovat pieniä, maittavia suupaloja,  ovat Laaksosen luontohavainnot pieniä helposti omaksuttavia ja lähes loputtomassa määrin kulutettavia tiedonnokareita.Juttujen teemat kattavat kaikenlaisia havaintoja kasveista, kivistä, linnuista, kaloista, lumesta, vedestä, auringosta, kuusta ja vaikka mistä muusta. Usein tarinat ja faktat kietoutuvat mukavasti yhteen ja helposti luettaviin paloihin. Kirjan luettuani tiesin yllättävän paljon enemmän suomalaisesta luonnosta, vaikka kuvittelin maajussina ymmärtävänikin jotain metsän elämästä.

Kirjan kuvitus on hieno, erittäin kattava ja  täynnä harvinaisia tilanteita taistelevista nokikanoista, nukkuvasta hirvestä ja ties mistä. Pieneen juttuun liitetty kuva edistää myös tarinoiden painumista muistiin.

Näiden ylistyssanojen jälkeen lienee paikallaan summata, että kirja on yksi mukavimmista luontokirjoista, joihin olen viime vuosina tutustunut. Se on erinomainen "vessakirja" - ja tämä on todellakin minulta suuri kehu - sillä sitä voi lukea hyvin parin minuutin pätkissä eteenpäin.

Suosittelen kirjaa koko perheelle tai vaikkapa kouluihin, joissa päivän voisi aloittaa lukemalla yhden kappaleen kirjasta ja seuraamalla siten luontovuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti