Olen aiemmin arvostellut Gladwellin kirjan alitajuntaisen ajattelun voimasta. Muutama vuosi myöhemmin Gladwell julkaisi kirjan Outliers - The Story of Success, jonka Docendo on nyt julkaissut suomeksi nimellä Kuka menestyy ja miksi?
Gladwell on kiinnostunut menestyneiden ihmisten tarinoista. Meidän aikamme ihannoi neroja ja lahjakkaita. Usein miljonäärejä, huippumuusikoita ja -taiteilijoita pidetään poikkeuksellisen lahjakkaina. Kokemukseni mukaan ihmisillä on taipumus hyväksyä tarinat menestyjistä sellaisenaan ja ajatella, että "kunpa minäkin olisin yhtä lahjakas kuin hän." Tällainen ajattelu johtaa pessimistiseen fatalismiin jossa ihminen kuvittelee lahjakkuuden olevan jotain mitä ihmisellä on tai ei ole. Gladwell ei hyväksy tällaista selitystä.
Kuka menestyy ja miksi? pyrkii avaamaan maailmanhistorian menestyjien tarinoita. Sankaritarinat ryysyistä rikkauteen näyttävätkin aivan toisenlaiselta kun ymmärtää minkälaisesti perhetaustasta tietyt menestyjät nousevat. Lahjakkuuden lisäksi usein tarvitaan ripaus onnea. Niinkin yksinkertainen tekijä kuin syntymävuosi ja -kuukausi voivat selittää paljon ihmisen menestyksestä.
Kirja on täynnä mielenkiintoisia esimerkkejä. Esimerkiksi lähes 80% ammattitason jääkiekkoilijoista on syntynyt melko tarkalleen alkuvuodesta. Tämä ei johdu siitä, että tammikuussa syntyy parempia jääkiekkoilijoita. Kun lapsia jaotellaan esimerkiksi 7-vuotiaina ryhmiin heidän taitojensa mukaan - tekijä, joka usein määrittää lapsen tulevan urheilu-uran - ne jotka ovat syntyneet alkuvuodesta ovat fyysisesti usein merkittävästi pidemmälle kehittyneitä kuin loppuvuodesta syntyneet. Simple as that.
Jääkiekko ja urheilumaailma on melko karu esimerkki siitä kuinka geneettisellä lahjakkuudella ei ole paljoakaan merkitystä jääkiekossa - syntymäkuukausi on paljon merkittävämpi tekijä. Vastaavia esimerkkejä löytyy lukemattomia. Maailmanhistorian rikkaimmista ihmisistä suuri osa on syntynyt samalla vuosikymmenellä 1800-luvulla, Piilaakson IT-miljardööreistä valtaosa on syntynyt 50-luvun alussa ja New Yorkin huippulakitoimistoilla on samantapainen omistajarakenne.
Gladwellin alkuperäinen kirjannimi Outliers onkin oikeastaan kompa. Outlier tarkoittaa tieteessä teoriasta ja odotuksista poikkeavaa havaintoa. Monet huippulahjakkaista ihmisistä vaikuttavatkin osaamisellaan ja tiedoillaan olevan aivan eri planeetalta kuin tavalliset kaduntallaajat. Kuka menestyy ja miksi? karkoittaa tuon taian tunnun nerouden sädekehästä. Jokaisin huippulahjakkuuden taustalta löytyy usein yllättävä, ymmärrettävä tarina. Tottakai lahjakkuudella on oma osansa, mutta kirjan luettuaan ymmärtää kuinka paljon muut tekijät kuten pitkäjänteisyys ja sosiaalinen pääoma vaikuttavat elämäämme.
Kirja muistuttaa paljon Geoff Colvinin Talent Is Overrated -kirjaa, joka on ollut yksi henkilökohtaisia suosikkejani vuodesta toiseen. Molemmat kirjat kertovat mm. 10 000 tunnin säännöstä, jonka mukaan harjoittelemalla ahkerasti kymmenentuhatta tuntia lähes mitä tahansa voi tulla aiheessa mestariksi. Fatalismin sijasta kirjat kannustavat lukijaansa optimistiseen determinismiin, jossa ihminen on itseasiassa oman menestyksensä herra. Colvin ja Gladwell osoittavat melko kiistattomasti, että kova työ kannattaa.
Suosittelen Gladwellin kaikkia teoksia lämpimästi. Yhtä kiinnostavia ja sivistäviä kirjoja toivoisi näkevänsä useamminkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti