28.12.2010

Kiehtovat alkuaineet - Theodore Gray

Olen kaipaillut jo jonkin aikaa internetsivustoa, jossa käyttäjä voisi opiskella kuvien avulla alkuaineita sekä jaksollista järjestelmää. Tietokoneen ruudun mulkoileminen käy kuitenkin nopeasti kuivaksi, ja alkuaineiden oppimiseen kirja on todennäköisesti paljon toimivampi. Theodore Gray on toimittanut massiivisen teoksen sekä samaan sarjaan kuuluvan korttipakan, jonka avulla jaksollinen järjestelmä hahmottuu Grayn henkilökohtaisesta alkuainekokoelmasta otetuista upeista valokuvista.

Jokaisella kirjan aukeamalla esitellään yksi jaksollisen järjestelmän alkuaineista ja siitä annetaan kattavasti mielenkiintoista tietoa. Alkuaineesta kerrotaan kiinnostuneille enemmän tekstimuodossa ja kiireisemmät voivat tutustua Theodore Grayn uskomattoman kauniisiin kuviin sekä oppia aineiden käyttökohteista kuvien kautta.

Aukeaman vasemmassa laidassa on alkuaineen yksityiskohtaiset tiedot, kuten järjestysluku, tiheys, kiderakenne, elektronien täyttymisjärjestys kuorille sekä mielenkiintoisena lisänä alkuaineen emissiospektri. Emissiospektriä käyttämällä nokkela kokeilija voi selvittää vaikkapa auringon koostumuksen tai vahvistaa punaisen neonvalon todellakin syntyvän neonista.

Kirjan parasta antia ovat sen suuret, laadukkaalle paperille painetut kuvat jotka kertovat nopeasti enemmän kuin pitkästyttävät selostukset alkuaineiden ainutlaatuisista ominaisuuksista. Olen näyttänyt kirjaa perheenjäsenilleni ja kaikki ovat pitäneet teosta mielenkiintoisena juuri sen käytännönläheisyyden takia. Kirjan pelkkä selaileminen ja kuvatekstien lukeminen antaa paljon ymmärrystä siitä kuinka ympäröivä luonto, avaruus, ihmiskeho ja arkielämän esineemme rakentuvat eri alkuaineista.

Theodore Grayn kirja on kaikkea muuta kuin kuiva tiedekirja ja se on suunnattu suurelle yleisölle - mutta uskoisin sen vetoavan etenkin nuorisoon ja siitä hieman vanhempaa lukijakuntaan. Tarkoituksena on esitellä kuvien ja napakan tekstin avulla kunkin alkuaineen koostumusta ja sen käyttökohteita arkielämässä.

Kirja ei siis sellaisenaan sovellu kemian opiskeilijoille oppikirjaksi. Kirjan tarkoituksena on tutustuttaa suurta yleisöä kemian mielenkiintoiseen maailmaan ja avata lukija pohtimaan sitä hämmentävän kaunista todellisuutta, josta maailmamme rakentuu. Tutustumalla universumin rakennusaineisiin maailma aukeaa entistäkin kiehtovampana paikkana. Olen kirjaa luettuani huomannut alkaneeni aina pohtia mistä mikin talouteni tavaroista lopulta koostuu.

Näin uutena vuotena on mielenkiintoista tajuta, että rakettien ja sähikäisten valkoinen väri syntyy palavasta titaanista sekä magnesiumista, sinisen värin synnyttää kupari. Sain Grayn kuvankauniin kirjan käsiini harmillisesti vasta joulun jälkeen, sillä kyseinen teos olisi ollut loistava joululahjaidea luonnontieteistä kiinnostuneille, mutta onhan onneksi tammiale.

Voit ostaa kirjan "Kiehtovat alkuaineet" - Bookplussan verkkokaupasta.

Alkuaineiden opiskelusta kiinnostuneet voivat hyötyä vieläkin enemmän Theodore Grayn upeilla kuvilla varustetusta korttipakasta, jossa esitellään kaikki alkuaineet. Kortit toimivat erinomaisina "flash cardseina" niille, jotka opiskelevat jaksollista järjestelmää ja alkuaineiden ominaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti