23.12.2010

Avaa tästä - Katleena Kortesuo

Sain käsiini Katleena Kortesuon kirjan "Avaa tästä - Käytännön käsikirja kouluttajalle". Olin kuullut kirjasta jo pitkän aikaa sitten, mutta en päässyt aiemmin kirjaan käsiksi. Äskettäin julkaistu tietokirja on ulkoisesti melko huomaamattoman näköinen ja se saattaa harmillisesti jäädä pienikokoisena monelta havaitsematta kirjakaupan hyllyssä. Kirjaa ei kuitenkaan arvioida kansien taikka kansien koon perusteella, sillä opas osoittautuu sisältönsä puolesta todella napaksi, kattavaksi ja asiapitoiseksi.

Kortesuo on pitkän aikaa toiminut kouluttajana ja hän on ammentanut omista kokemuksistaan erittäin käytännönlähtöisen kirjan, joka kuvaa kouluttajan työtä erittäin hyvin. Kirja ei ole mikään kokoelmateos aiemmin aiheesta julkaistuista oppaista vaan kuvaa kirjailijan omienkin sanojan mukaansa hänen omaa näkemystään - ja hyvä niin. Käsitykseni mukaan Kortesuo on energinen ja reipas partioharrastaja, jonka topakka ote näkyy myös kirjassa.

Sisältöpuolelta mainittakoon, että kirjassa käsitellään mm. erilaisia koulutuksen aloitusmenetelmiä ja osallistujien saamista mukaan, ihmisten erilaisia oppimistyylejä, hankalien osallistujien kanssa toimimista, koulutuspäivien suunnittelua sekä hyvän kouluttajan henkilökohtaisia ominaisuuksia ja niissä kehittymistä.

Sisällöt ovat erittäin käytännönlähtöisiä ja kirja vastaa sisällöltään juuri niihin kysymyksiin, joita itselläni olisi aloittelevana kouluttajana. Kuinka saan ihmiset osallistumaan? Kuinka toimia kun en tiedä oikeaa vastausta? Kannattaako päivä aikatauluttaa tarkasti vai ei? Kirjan luettuani uskon pystyväni kasaamaan onnistuneen ja viihdyttävän koulutuspäivän opinahjooni tai työpaikalle.

Kirja on kirjoitettu hyvin tiiviillä ja selkeällä tyylillä. Kritisoin aiemmin Kortesuon kirjaa "Tekstiä ruudulla" tyyliltään liiankin pelkistetyksi, mutta tähän oppaaseen Kortesuon napakka tyyli sopii hyvin. Kirjasta on helppo lukea tarvitsemansa kappaleet useaankin kertaan ja itse pystyin omaksumaan valtaosan sisällöistä muutaman illan opiskelulla.

Opettajat, valmentajat, kouluttajat ja konsultit hyötyvät kirjasta kaikki tyynni. Yleensäkin erilainen esiintyminen ja tapahtumien vetäminen on työelämässä niin yleistä, että on melkein vaikeaa keksiä ihmisryhmää joka ei hyötyisi kirjasta; ehkä postinkantajat ja mehiläisenhoitajat ovat sellaisia. Tällaisia oppaita toivoisi näkevänsä useamminkin , sillä monet kotimaiset tietokirjat ovat teoreettisia ja vaikealukuisia, eivätkä lopulta hyödytä lukijaansa. Kortesuon kirja on päinvastoin kouluttamisesta kiinnostuneella varmasti hintansa väärti.

Kortesuon kiinnostavaa blogia voit seurata osoitteessa www.eioototta.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti