12.1.2012

Fooled by Randomness (Satunnaisuuden hämäämä) - Nassim Taleb

Nassim Talebin menestyskirja "Musta joutsen" ei ollut suinkaan Talebin ensiteos. Tätä ennen hän oli kirjoittanut  oppaan johdannaisten treidaamisesta sekä kirjan "Fooled by randomness", jossa hän esittelee sijoittamiseen ja maailman tulkitsemiseen liittyvää filosofiaansa.


Talebin idea on, että ihmiset eivät ymmärrä sattumanvaraisuutta. Sen sijaan me etsimme selityksiä tapahtumille, jotka todellisuudessa eivät kaipaa selitystä tai eivät edes omaa sellaista. Hyvä esimerkki tästä on Kauppalehden etusivun suurin otsikko viime vuodelta kun Pohjois-Korea ampui kranaatin eteläiseen naapurivaltioon: "Helsingin pörssi reagoi Pohjois-Korean tapahtumiin". Todellisuudessa pörssi oli laskenut 0.5%. Todellisuudessa pörssi heittelee joka päivä +/-1% riippumatta Korean tapahtumista. Mutta ihmisaivot kaipaavat aina jonkin selityksen tapahtuneelle. Toinen esimerkki on se, että syytämme sattumanvaraisuutta epäonnistumisistamme, mutta otamme onnistumiset taidokkuutenamme.



Kirjan teema on äärimmäisen tärkeä tänä päivänä, sillä finanssisektori ja esimerksi terveystieteet liukuvat jatkuvasti absurdimpaan suuntaan, jossa sijoituspäätöksiä tehdään "delta-positioiden" perusteella ja ruokatarvikkeet valitaan "omega-3-happojen" perusteella. Tällainen lähestymistapa on kuitenkin todellisuudesta vieraantunut ja se tuottaa enemmän harmia kuin hyötyä.

Mielenkiintoisella tavalla Nassim Talebin Fooled by Randomness muistuttaakin Michael Pollanin kirjaa Oikean ruoan puolesta. Molemmat kirjailijat kyseenalaistavat meidän kykymme hallita markkinoita ja terveyttä perustamalla päätöksemme pikkutekijöihin, jotka ovat niin kovin alttiita yksinkertaisesti satunnaisuudelle. Yksi syö paljon perunoita ja tulee terveeksi, päättelee siis että perunat ovat parasta ravintoa ja kirjoittaa siitä kirjan. Toinen huomaa menestyvänsä ostamalla osakkeita maanantaiaamuisin, tulee rikkaaksi ja kirjoittaa siitä kirjan. Kumpikaan ei kuitenkaan huomaa, että menestyksen taustalla on todennäköisesti jotain aivan muuta.

Fooled by Randomness (Satunnaisuuden hämäämä; on muuten dorka käännös) on yksi parhaista tietokirjoista, joita olen hiljalleen lukenut. Talebia ei turhaan kutsuta uudeksi renessanssimieheksi, sillä hän tuntuu opiskelleen pikkuisen kaikkea antiikin filosofiasta talousmatematiikkaan.

Kritiikkinä mainittakoon, että Taleb voisi käyttää enemmän palstamillimetrejä markkinoiden sattumanvaraisen luonteen selvittämiseksi. Hän usein perustaa väitteensä sille, että osakekurssit etenevät satunnaisesti, mutta hän ei selvitä mistä tämä johtuu. Paremman selityksen tästä aiheesta löytää esimerksi kirjasta Undercover Economist.

Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille poliitikoille ja yritysmaailmassa työskenteleville. Kauppatieteilijänä olen itse kohdannut nimittäin liian usein sen sokean uskon, että aktiivinen salkunhoito tuottaa tehokkaita tuloksia tai että me voimme ennustaa tulevia osakekursseja. Suosittelen kirjan englanninkielistä painosta, sillä käännöksissä ei ole aina kehumisen varaa.

Mikään ei ole varmaa, paitsi epävarmuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti