Miten verkossa kirjoittaminen eroaa perinteisistä tekstilajeista? Kuinka laadin hyvän blogitekstin ja mihin asioihin kiinnitän huomioni suunnitellessani sivuston luettavuutta ja käytettävyyttä? Verkkoon kirjoittaminen on yleistynyt räjähdysmäisesti ja jokaisen työntekijän perustaitoihin kuuluu nykyään laatia tekstejä yrityksen blogeihin ja intraan. Toimittajat kirjoittavat nykyään usein pelkkää verkkotekstiä tai lehtijutuista joutuu kirjoittamaan vähintäänkin internetiä varten muokatun version. Katleena Kortesuon ensimmäinen teos, joka ilmeistyi joitakin vuosia sitten, on suunnattu verkkoon aktiivisesti kirjottavan työkaluksi.
Kortesuo käsittelee kirjassaan laaja-alaisesti melkein kaikki mieleen tulevat verkkotekstin muodot. Teksti on kirjoitettu erittäin tiivistettyyn, jopa tiivistelmänomaiseen muotoon. Etuna tässä on kirjan nopea luettavuus, mutta tämä tuntuu tapahtuvan ajoittain esimerkkien kustannuksella. Kirjasta ei olisi tullut liian pitkä, vaikka aihepiireihin olisi pureuduttu syvällisemminkin.
Kirja sopii suhteellisen kokemattomille kirjoittajille, jotka kaipaavat neuvoja vaikkapa yrityksen intraan kirjoittamisesta tai blogin perustamisesta. Kyseinen perusteos on kirjoitettu ilmeisesti mahdollisimman laajalle yleisölle. Aktiivikirjoittaja ja verkkotekstien ammattilainen tuskin löytää teoksesta jotain uutta.
Kirjassa itseäni häiritsi eniten jatkuva sulkeiden käyttö ja hieman hutiloimalla tehty layout. Sulkujen käyttö on Katleenan kaltaiselta ammattikirjoittajalta kummallinen tyylimoka; joskus kokonaisen kappaleen mittaisia tekstejä oli vain "tyrkätty" sulkujen sisään vaikka pari minuuttia editoimalla kaikki lukemista sotkevat härvellykset olisi voinut kirjoittaa pois. En ryhdy kirjoittamiskonsultin kanssa väittelemään aiheesta, sillä kakkoseksi jään, mutta mielestäni tekstin tyyli olisi kaivannut ajoittain hiomista.
Kirja saa kokonaisarvosanan 7½. Se palvelee tarkoitustaan ja tavoittaa toivottavasti myös lukijakuntansa. Tarvetta tällaiselle teokselle on paljon.
Katleena on aktiivinen ja hauska bloggaaja, jonka ajatuksia voit lukea blogista Ei oo totta. Käy ihmeessä ottamassa osaa keskusteluihin, sillä Katleena vastailee lukijoiden kysymyksiin myös nopeasti ja hyvällä huumorintajulla.
Lassi, lämmin kiitos arvostelusta! Anteeksi myös hidas palaaminen asiaan.
VastaaPoistaTässä muutamia kommenttejani:
- Tosi kiva kuulla, että pidit kirjaa napakkana pakettina. Olen itse siihen aika tyytyväinen, koska halusin tehdä nopealukuisen ja helposti lähestyttävän opuksen.
- Sulkeiden käyttö on aikanaan monella äidinkielen tunnilla kielletty, mutta ne ovat yksi suomen kielen välimerkeistä. Kielto on melko omituinen ratkaisu, eikä sillä ole perusteita. Itse käytän sulkeita runsaasti - joskus varmasti liikaakin - mutta niiden käyttö ei välttämättä ole tyylillisesti väärin. Yleensä ohjeistan koulutuksissa, että sulkeita voi käyttää irrallisissa kommenteissa ja tarkennuksissa, jotka eivät suoranaisesti liity asiaan. Niillä voi myös erottaa tyyliltään poikkeavan tai ironisen kommentin. (Jos haluis vaikka demonstroida, niin niinku näi.)
- Tekstiä ruudulla ei itse asiassa ole ensimmäinen kirjani. Se on julkaistu vuonna 2009, ja se on muistaakseni kuudes kirjahanke, jossa olen ollut kirjoittajana. Kirjan kansi on tyylillisesti tosi kulahtanut, joten ei mikään ihme, että ajattelit sen olevan jo muutaman vuoden vanha. :)
PS. Käyhän kurkkaamassa blogiani. Olet voittanut palkinnon:
http://eioototta.blogspot.com/2010/09/onnea-voittajille.html