6.9.2010

Darwinin Lajien Synty - Janet Browne


Darwinin tekemä viisivuotinen maailmanympärysmatka on ainutlaatuinen seikkailu, jonka veroisia ei 2000-luvulla enää nähdä. Tarkalleenottaen se maailma, jonka Charles Darwin näki nuorena miehenä on sittemmin kadonnut teollisuuden tieltä. Alkuasukkaat kadotettu, suuret preeriat rakennettu täyteen rautateitä ja Galapagossaaretkin ovat osittain muuttuneet. Tuo matka oli kuitenkin alkusysäys Darwinin kasvulle erääksi maailman tunnetuimmista tiedemiehistä. Se tarjosi sen laajan tietopohjan, joka tarvittiin biologian historian suurimman teorian rakennusmateriaaliksi. Harvardin professori Janet Browne on yksi tunnetuimpia Darwinia tutkineita tieteenhistorioitsijoita. Tässä helppolukuisessa teoksessaan Browne käy lävitse Darwinin elämän nuoruudesta sairastelevaksi vanhaksi mieheksi sekä ne mielenkiintoiset askeleet, jotka johtivat evoluutioteorian kehittymiseen.

Kirja alkaa kuvailemalla Darwinin lapsuutta ja nuoruutta varakkaassa perheessä. Darwinin tarinassa on kuitenkin jotakin todella maanläheistä, sillä hänellä ei ollut lopulta aavistustakaan tulevista saavutuksistaan. Hän oli kuin kuka tahansa tulevaisuuttaan pohtiva nuori mies. Hänestä piti tulla lääkäri, sitten pappi. Hän kuitenkin tunsi olevansa väärässä paikassa, ja edisti opintojensa ohella biologian ja geologian tuntemustaan. Opinnot huipentuivat edellämainittuun HMS Beaglella tehtyyn tutkimusmatkaan. Matkalta palannut Darwin oli aivan eri mies.

Darwin sai perintönsä ennakkoon ja pystyi sen turvin jatkamaan tutkijanuraansa. Satsaus kannatti, sillä hänestä tuli nopeasti pidetty Lontoon tiedepiirien jäsen. Darwin oli jo tutkimusmatkansa jälkeen alkanut kehittelemään evoluutioajatuksia, mutta hän piti ajatukset visusti omanaan. Tulisi kestämään vielä 25 vuotta ennen kuin hän olisi valmis julkaisemaan teoksensa lajien synnystä. Darwin ei vielä kirjaa kirjottaessaan aavistanut millaisen mullistuksen se tulisi tekemään tieteenhistoriassa.

Elämän puu on Darwinin teoksen ainoa kuva, mutta se sitäkin tunnetumpi. Siinä lajit lähtevät yhdestä pisteestä, haarautuen uudestaan ja uudestaan uusiksi lajeiksi. Evoluutioteoria itsessään on kuin puun voimakas runko, josta on sitten kasvanut uusia tutkimuksen aloja. Teoria on kaiken modernin biologian perusta, ja sillä on ollut lähtemättömiä vaikutuksia lääketieteeseen, arkeologiaan ja kulttuurintutkimukseen. Evoluutiolaskennallisia sovelluksia hyödynnetään vastaavasti teollisessa muotoilussa. Harvoin mikään luonnontieteen teoria säilyy näin muuttumattomana yli 150 vuotta ja tuottaa samalla näin paljon hedelmiä. Toisaalta kaikki eivät ole valmiina hyväksymään Darwinin ajatuksia sellaisenaan.

USA:ssa on nykyään voimakas antidarwinistinen liike, jota johtaa ääriuskovaisia kreationisteja. Darwinin teos ei kuitenkaan kohdannut omana aikanaan vastaavaa agressiivista vastustusta vaan viktoriaanisen ajan britit olivat päinvastoin kiinnostuneita kuulijoita, vaikkeivat he kaikkia Darwinin ajatuksia allekirjoittaneetkaan. Varmaa kuitenkin on, että Darwinin teos herätti jo aikanaan runsaasti keskustelua. Uskomatonta on se, että keskustelu jatkuu tietyissä piireissä edelleen.

Browne on taidokas historian syntetisoija. Hän kuvailee tapahtumia suhteellisen neutraaliin sävyyn, vaikkakin rivien välistä voi lukea hänen kannattavan Darwinin ajattelua. Brownen kirjoitustyyli on nopealukuista ja tarina kulkee eteenpäin luontevan kronologisesti. Itse viimeistelin kirjan reilut kaksisataa sivua alle neljässä tunnissa. Kirja on kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille antoisaa ja lämpimästi suositeltavaa luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti