8.9.2010

Näin kehosi toimii - Matthew MacDonald

Miksi muotidieetit eivät toimi? Mitä on syöpä? Entä uniapnea? Mathhew MacDonaldin kattava huumorilla höystetty tietokirja "Näin kehosi toimii" käsittelee käytännössä koko kehon ja sen hyvinvointiin liittyvät perusteet. Aivojen toiminnasta MacDonald kirjoitti oman kirjansa, joten niitä ei käsitellä tässä teoksessa. Terveysintoilijana suorastaan puhkun intoa päästä käsiksi kirjaan.

Kirja ei petä lukijaansa. Se on kattava kuvaus koko kehon toiminnasta ja hyvinvoinnin edistämisestä. MacDonaldin ote on rento, mutta hän on silti hyödyntänyt alan uusinta tietoa. Hän käsittelee pintapuolisesti lihaksiston, ihon, rasvakudoksen, luuston ja aistien toiminnan. Kirjassa tutustutaan myös seksiin ja lisääntymiseen. Mielenkiintoisena osiona kirjan viimeinen kappale käsittelee elämän ehtoopuolta, sitä mitä tapahtuu kun kuolemme.

Kirjan tyyli on huumorilla varustettua biologian oppikirjatekstiä. Itse olen niin aivopeseytynyt bilsan tunneilla, että huumori tuntui ajoittain hieman kummalliselta tällaisessa kirjassa. Toisaalta uskon, että huumorilla on luultavasti positiivinen vaikutus luetun muistamisen kannalta. "Ainiin, tässä oli se murjaisu.."

Kirja on vajaa kolmesataasivuisena erinomainen ensiaskel terveystieteistä kiinnostuneelle. Veikkaan, että esimerkiksi terveystiedon ylioppilasaineeseen valmistautuvat saisivat tästä kirjasta runsaasti ajatuksia ja inspiraatiota. Katsellessani ympäristössäni rapistuvaa ruokakulttuuria ja ihmisten fyysisen aktiivisuuden laskemista sekä unen vähittäistä väistymistä tietokonepelien tieltä, toivoisin, että ihmiset lukisivat tällaisia kirjoja enemmän.

Kirja sopii erinomaisesti nuoremmalla lukijakunnalle lukioikäisistä ylöspäin. Kirjasta hyötyvät myös yleensä oman terveyden kohentamisesta kiinnostuneet vanhemmatkin lukijat. Lääketieteen tai biologian opiskelijoille kirja ei tarjoa uutta, vaan suosittelen pitäytymään kurssikirjallisuudessa. Kirja on omiaan antamaan hurjan määrän yleistietoa ja pieniä nieppejä, joilla voit sitten säväyttää kaveripiirisi.

MacDonaldilla on minun unelma-ammattini - hän on tietokirjailija ja tieteen popularisoija. Hän opiskeli nuorempana fysiikkaa, mutta ryhtyi sittemmin kirjoittajaksi ja on julkaissut nyt toisenkymmentä tietokirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti